Cyklus exkluzivních koncertů na zámku v Průhonicích
Společnost Regio Štiřín

AFFLATUS QUINTET (flétna, hoboj, klarinet, fagot, lesní roh)

Datum: 18. 11. 2018
Čas: 17:00 – 18:00
Místo: Zámek Štiřín

AFFLATUS QUINTET (flétna, hoboj, klarinet, fagot, lesní roh)
Mozart - Rejcha - Haydn...

Roman Novotný – flétna
Jana Brožková – hoboj
Jan Brabec j. h. - klarinet
Ondřej Roskovec – fagot
Kateřina Javůrková j. h. - lesní roh

Sejde-li se ke spolupráci pětice pozoruhodných muzikantů, nemůže vzniknout nic jiného, než vynikající komorní soubor. Tak je tomu i v případě Afflatus Quintetu, jehož napůl studentské počátky spadají do roku 1995. Hned o rok později, v říjnu 1996 se soubor etabloval na mezinárodní scéně - stalo se tak v rámci výročního komorního cyklu lipského Gewandhausu. (Mezi dalšími hosty této jubilejní série byla kvinteta Berlínských a Vídeňských filharmoniků.) Rovněž při svém prvním významném koncertu v Praze (1997) oslnil Afflatus Quintet publikum i kritiku. Umělecká dráha souboru dospěla velmi záhy k metě nejvyšší: k vítězství v prestižní mezinárodní soutěži ARD v Mnichově (září 1997).

Dnešní statistika vykazuje celou řadu úspěšných koncertů u nás a v zahraničí (Berlín, Stuttgart, Mnichov, Hamburg, Brusel, Paříž, Japonsko, mezinárodní festivaly ve Finsku, Švýcarsku a Německu). Vyjímají se mezi nimi vystoupení na Pražském jaru, koncerty Českého spolku pro komorní hudbu ve Dvořákově síni Rudolfina, jenž udělil Afflatus Quintetu Cenu roku 1998 za mimořádné interpretační mistrovství zejména v hudbě 20. století.
Toto ocenění získal Afflatus Quintet i pro rok 2003 (za interpretaci „Amerického“ quartetu op.96 A. Dvořáka v úpravě pro dechové kvinteto) a stal se tak prvním souborem v historii, který cenu obdržel dvakrát. V roce 1997 soubor získal také Cenu Classic a hlavní cenu festivalu Mladé pódium v Karlových Varech. Českou komorní hudbu reprezentoval Afflatus Quintet na festivalu Europalia v Belgii (1998) nebo v rámci Dnů české kultury ve Francii (2002).

Rok 2000 vnesl do historie Afflatus Quintetu japonský debut a následnou oboustranně atraktivní spolupráci s nahrávací firmou Octavia Records. V České republice jsou nahrávky souboru zastřešeny firmou Supraphon; prozatím je na trhu celkem šest CD titulů Afflatus Quintetu s hudbou českých, francouzských a německých autorů. CD "Mozart" se dostalo do finální nominace o cenu Zlatá Harmonie 2003.

Mezi největší koncertní úspěchy souboru patří bezesporu několik vystoupení v prestižní Suntory Hall v Tokyu (2002), vysílaných japonskou televizí, při nichž se hráči Afflatus Quintetu představili rovněž jako sólisté v koncertech W. A. Mozarta za doprovodu Pražského komorního orchestru a Yomiuri Symphony Orchestra.

Afflatus Quintet se představil na mezinárodním festivalu Struny podzimu (2003), v pražském Rudolfinu se Symfonickým orchestrem českého rozhlasu (2004), podnikl již čtvrté turné po Japonsku včetně masterclass na prestižní universitě Toho Gakuen v Tokyu, vystoupil na festivalech v SRN (Schleswig-Holstein, Rheingau, Bad Hersfeld), na festivalech Concentus Moravia a Janáčkovy Hukvaldy, ve Dvořákově síni Rudolfina spolu s klavíristou M. Kasíkem. V roce 2005 exceloval Afflatus Quintet podruhé na festivalu Pražské jaro, tentokrát ve spolupráci s klavíristou Ivo Kahánkem. V roce 2006 soubor provedl v Tokyu v rámci mozartovských oslav také jeho Symfonii concertante s předními japonskými orchestry.

Současné období přináší ansámblu (kromě trvalého návratu hornisty Radka Baboráka od Berlínských filharmoniků) mnoho dalších plánů a projektů. Mezi nejvýznamnější patří spolupráce s klavíristou Gerhardem Opitzem a společné vystoupení ve Dvořákově síni Rudolfina, koncerty v Paříži, na festivalech Janáčkův máj a Moravský podzim Brno, natáčení dalšího CD.

Pro sezónu 2011/2012 byl Afflatus Quintet zvolen rezidenčním souborem Českého spolku pro komorní hudbu a prezentoval se na třech koncertech ve Dvořákově síni Rudolfina. V září 2012 se soubor představil v Austrálii ve známé budově opery v Sydney.

Všichni členové Afflatus Quintetu - tedy flétnista Roman Novotný (ČF), hobojistka Jana Brožková (ČF), klarinetista Vojtěch Nýdl (PKF), fagotista Ondřej Roskovec (ČF) a hornista Radek Baborák jsou jednotní v názoru, že hra v kvintetu patří k nejtěžším: "Náš zvuk je průsečíkem pěti rozdílných nástrojů a barev, pěti různých způsobů nasazení tónu a pěti hráčských individualit."

Jako hosté vystoupí:
Jan Brabec -klarinet (1972), člen České filharmonie, absolvoval Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze ve třídě Prof. Vlastimila Mareše. Ocenění získal účastí na soutěžích - např. I. cena, interpretační soutěž v Chomutově 1994, Golden diploma v soutěži Music from Eastern Europe 1995. V roce 1996 obdržel v soutěži Pražského jara cenu města
Prahy pro nejúspěšnějšího českého účastníka.
V Pražské komorní filharmonii působil od roku 1997, v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu od roku 2008 a v roce 2014 se stal členem České filharmonie. Zúčastnil se řady mezinárodních interpretačních kurzů(M.Arrignon, M. Lethiec,   M. Raison) a kurzů komorní hudby (M. Bourgue). Jako sólista spolupracoval s PKF, Severočeskou filharmonií Teplice, Komorní filharmonií Pardubice, Filharmonií B. Martinů a s orchestrem Hochschule für Musik v Grazu. Věnuje se také komorní hře, např. v souboru Trio Aloe ad.

Kateřina Javůrková - lesní roh (1991), členka České filharmonie. V letech 2006-2012 studovala ve třídě Prof. Bedřicha Tylšara na Pražské konzervatoři, od roku 2011 na Hudební fakultě Akademie muzických umění v Praze u Zdeňka Divokého a Radka Baboráka. Během studií se zúčastnila stáže na Conservatorie nationale supérieur de musique et de danse Paris ve třídě prof. Andrého Cazaleta. Je vítězkou několika mezinárodních interpretačních soutěží, např. Mezinárodní soutěže   v Brně, Mezinárodní soutěže "Federico II di Svevia" v Itálii 2011. V roce 2011 se stala absolutní vítězkou Mezinárodní interpretační soutěže lesního rohu v rámci festivalu
Moravský podzim. Mimořádným úspěchem je získání l. ceny a titulu laureáta mezinárodní interpretační soutěže Pražské jaro 2013. Od roku 2009 byla členkou Pražské komorní filharmonie a v r. 2014 se stala členkou České filharmonie.

Program a vzkaz umělců

 

Fotogalerie

Mistr Josef Suk

ZÁMEK PRŮHONICE

ZÁMEK PRŮHONICE

Novinky e-mailem

Historie zámku

Historie zámku

Vyhledávání