Cyklus exkluzivních koncertů na zámku v Průhonicích
Společnost Regio Štiřín

Jana Boušková

Datum: 14. 5. 2017
Čas: 17:00
Místo: Zámek Štiřín

Jana Boušková (harfa)

Smetana/Trnečka - Dvořák...

 

Jana Boušková se díky výrazným uměleckým úspěchům rychle stala velmi žádanou harfistkou vystupující na renomovaných světových pódiích nejen sólově, ale i komorně s takovými interprety, jako Maxim Vengerov, Jurij Bashmet, Patrick Gallois, Jiří Bárta, Christian Tetzlaff,  Sharon Kam, či již zmíněný Mstislav Rostropovitch .
Mimo sólové čínnosti se Jana Boušková věnuje pedagogické dráze a současně vyučuje na třech školách. Kralovské konzeratoři v Bruselu, Akademii Múzických Umění a Konzervatoři v Praze. Od roku 2005 je též sólo harfistkou České filharmonie.
Jana Boušková je zatím jedinou harfistkou České republiky, která vyhrála světově nejvýznamnější a nejuznávanější  harfovou soutěž. Toto vítězství si přivezla z USA v 1992 a ve stejném roce získala i druhou cenu v Izraeli na jiné renomované světové soutěži s největší historickou tradicí, kde společně s nejvyšším ocenením drží též i prvenství jediné české harfistky, která byla do této významné soutěže pozvána.
Mezi další četná ocenění patří i vítězství  v Concours International de Musique de Chambre v Paříži a v Torneo Internazionale di Musica v Itálii. Za mimořádné koncertní úspěchy a přínos v rozvoji hry na harfu získala ocenění ve Švýcarsku a také se stala laureátkou festivalu Juventus ve Francii. V Čechách získala cenu Talent roku 96´ a jako jedna z deseti nejvýznamnějších žen České republiky, a první interpretka z klasické hudby vůbec, byla vyznamenána cenou „Lady Pro“, která jí byla předána za přítomnosti prezidenta republiky Prof. Václava Klause na Pražském hradě.
Jana Boušková absolvovala konzervatoř v Praze a Ostravskou univerzitu ve třídě profesorky Libuše Váchalové a pokračovala studium  na renomované americké škole Indiana University u profesorky Susann McDonald.
Jana Boušková vystupuje pravidelně sólově i v komorních sestavách na významných domácích i světových koncertních pódiích a festivalech. Mezi nejvýznamnější bezpochyby patří její sólové recitály v Alice Tully Hall – Lincoln Center (New York), v Chatelet v Paříži , na festivalu Pražské jaro a Berliner Festtage; účinkování na Gala-Koncertu pořádaném k  50. narozeninám Jurij Bashmeta v Moskvě, na kterém se představilo mnoho dalších významných světových umělců a přítomny byly celebrity z celého světa ;  velké turné po Izraeli  a Evropě společně s houslistou Maximem Vengerovem, s kterým mimo jiné uvedla také preméru skladby „Maximum“  Benjamina Yusupova pro čtyři sólové nástroje – (flétnu, housle, violu, harfu) – a orchestr ;  komorní spolupráce s mnoha vynikajícími interprety na festivalu „Spannungen“ v Německu, Parry Sound v Ontariu, Festival des Lauréats Juventus Cambrai nebo Elba Isola Musicale d´Europa,  v Théâtre de la Ville společně flétnisty Emmanuelem Pahudem a Mathieu Defourem a harfistkou Marie- Pierre Langlamet, a velká německá tourné s flétnistou Patrickem Gallois.  Jako sólistka orchestrů (např. České filharmonie, Pražské komorní filharmonie, Chicago Sinfonietty, Amsterdam Sinfonietty, Israel Philharmonic Orchestra, MDR Symphonieorchester Leipzig či Tokyo Chamber Orchestra) vystoupila v sálech Berlínské a Kolínské filharmonie, Suntory Hall v Tokiu, v Gewandhausu v Lipsku, v Symphony Center v Chicagu, Concertgebouw v Amsterdamu, pražském Rudolfinu a mnoho dalších.
Jana Boušková je pravidelně zvána k účinkování na světových harfových kongresech a sympoziích, stejně tak i jako pedagog k vedení řady mistrovských kurzů po celém světě. V roce 2004 byla členkou poroty Mezinárodní harfové soutěže v USA , v roce 2005 mezinarodni harfove soutěže Lily Laskine ve Francii ,stejně tak jako v International Harp Contest v Izraeli v roce 2006.
V roce 1999 byla uměleckou ředitelkou VII. světového harfového kongresu v Praze. Od roku 2000 je členem Umělecké rady Akademie múzických umění a od letošního roku též i České filharmonie. V roce 2002 přijala pozvání k dvouměsíčnímu vyučování na Indiana University v USA a letos vyučovala tři měsíce na Haute Ecole de Musique v Ženevě.
Jana Boušková nahrála přes dvě desítky CD pro domácí i zahraniční firmy, natáčí pro rozhlasové a televizní společnosti. V roce 2004 vydala společnost EMI nahrávku z jejího koncertu na Festivalu „Spannungen“.
Široký repertoár Jany Bouškové obsahuje díla všech období, mnoho současných českých i zahraničních autorů zkomponovalo skladby přímo pro ni. Mezi světové premiéry patří mimo jiné i Sonata pro cello a harfu od Ravi Shankara uvedena na festivalu Rencontres Musicales d´Evian ve Francii spolu s Mstislavem Rostropovitchem; Koncert pro flétnu, housle, violu, harfu a orchestr Benjamina Yusupova s houslistou Maximem Vengerovem, Koncert pro dvě harfy Jana F.Fischera  s Isabelle Moretti premiérovaného na Sedmém světovém harfovem kongresu v Praze v roce 1999, Koncert pro solo harfu “Praharphona” od Kryštofa Mařatky s premiérou v německém měste Kiel, Solovy harfový koncert Lukáše Sommera, Jazz koncert pro flétnu a harfu Emila Viklického a mnoho dalších sólových a komorních děl.
Jana Boušková hraje na nástroj americké firmy Lyon & Healy, který získala za vítězství v USA International Harp Competition v  roce 1992.

stránky umělkyně: http://www.janabouskova.com/

Program:

 

Fotogalerie

Mistr Josef Suk

ZÁMEK PRŮHONICE

ZÁMEK PRŮHONICE

Novinky e-mailem

Historie zámku

Historie zámku

Vyhledávání