Cyklus exkluzivních koncertů na zámku v Průhonicích
Společnost Regio Štiřín

PAVLA VYKOPALOVÁ (soprán) - LUCIE PIROCHOVÁ (klavír)

Datum: 10. 12. 2017
Čas: 17:00 – 18:00
Místo: Zámek Štiřín

PAVLA VYKOPALOVÁ (soprán)
LUCIE PIROCHOVÁ (klavír)
Dvořák - Janáček

 

Pavla Vykopalová absolvovala Státní konzervatoř v Praze. Již během studií spolupracovala s Operou Mozart. Následovalo angažmá v plzeňské opeře, kde ztvárnila mimo jiné i titulní roli v Purcellově opeře Dido a Aeneas. Pěvecky se dále zdokonalovala u prof. Jiřího Kotouče v oboru mezzosoprán. V roce 2006 plynule přešla na sopránový obor a pokračuje v soukromých hodinách u prof. Marie Urbanové. Její repertoár sahá od barokní k romantické opeře, zahrnuje oratorní, kantátovou i písňovou tvorbu napříč slohy až k hudbě 20. století.
Od roku 1999 je stálým hostem Národního divadla v Praze, kde se představila téměř ve všech stěžejních rolích Mozartových oper, např.: Zerlina, Donna Elvira, Pamina, Fiordiligi, Vitellia , Contessa. Dále vystoupila jako Mařenka (Smetana-Prodaná nevěsta), Paskalina (Martinů-Hry o Marii ), Antonia (Offenbach-Hoffmannovy povídky),Jenůfa (Janáček- Její pastorkyňa).V roce 2003 úspěšně debutovala jako Karolka (L. Janáček: Její pastorkyňa) v pařížském Théâtre du Châtelet.
Jako stálý host Státní opery Praha vystoupila jako Beatrice (Berlioz-Beatrice et Benedict), Rosina (Rossini-Barbiere di Siviglia), Pamina (Mozart-Die Zauberflöte). Nyní pravidelně hostuje v rolích Rusalky (Dvořák-Rusalka),Desdemony (Verdi-Otello) a Mimi (Puccini-La Bohème ).
Od ledna 2009 je členkou Národního divadla Brno. Zde vystupuje jako Mařenka v Havelkově inscenaci Prodané nevěsty. Tato role jí vynesla nominaci na prestižní cenu Thálie za rok 2006. K dalším rolím patří Lauretta (Puccini-Gianni Schicchi), Nedda (Leoncavallo–I Pagliacci), Juliette (Martinů-Juliette), Liu (Puccini-Turandot), Micaela (Bizet- Carmen), Rusalka (Dvořák-Rusalka), Jenůfa (Janáček-Její pastorkyňa), Míla (Janáček- Osud), Káťa (Janáček- Káťa Kabanová) a Rosalinda (Strauss-Die Fledermaus).
Bohatá je rovněž její koncertní činnost doma i v zahraničí, do níž patří duchovní i písňová hudba. Na četných koncertech a operních představeních spolupracovala s významnými českými i zahraničními dirigenty jakými jsou Jiří Bělohlávek, Jiří Kout, Iván Fischer, Eliahu Inbal, Jakub Hrůša, Kaspar Zehnder, Sylvain Cambreling, Leopold Hager nebo Ascher Fisch. Na koncertních pódiích vystupovala s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Filharmonie Brno, Sächsische Staatskapelle Dresden, Budapest Festival Orchestra či Frankfurt Radio Symphony Orchestra.
Na podzim 2011 nastudovala s velkým úspěchem roli Jenůfy v koprodukční inscenaci tří francouzských divadel (Rennes, Limoges a Reims). V červnu 2012 vystoupila s Českou filharmonií v cyklu písní Shéhérazade (M. Ravel) a se sopránovým sólem v symfonii Kaddish (L. Bernstein) pod vedením Eliahu Inbala. V roce 2012 byla nominována na cenu Thálie za roli Míly v Janáčkově Osudu. Na podzim roku 2013 nastudovala titulní roli v Janáčkově opeře Káťa Kabanová v Dánské národní opeře. V květnu 2014 se zúčastnila s dirigentem Ivánem Fischerem a Budapest Festival Orchestra turné s koncertním provedením Dvořákovy Rusalky. V červnu 2014 reprízovala Bernsteinův Kaddish v Alte Oper ve Frankfurtu.

 

Lucie Pirochová studovala hru na klavír na Konzervatoři Pardubice ve třídě prof. Josefa Picka a poté pokračovala na Umělecko-pedagogické katedře Ostravské univerzity pod vedením prof. Eleny Gilels a Joanny Domańské.
Po absolutoriu působila v letech 1998-2000 jako pedagog a korepetitor na Konzervatoři Pardubice.
V roce 2000 se stala korepetitorkou Hudebního divadla Karlín, kde se podílela na nastudování mnoha muzikálových a operetních inscenací a jako členka orchestru také na představeních. Současně v letech 2005-2008 vyučovala a korepetovala instrumentalisty na Pražské konzervatoři.
Od roku 2006 je korepetitorkou Opery Národního divadla a rovněž členkou orchestru ND. Dále se věnuje koncertní činnosti s operními sólisty. Součástí jejího působení je i komorní a sólová hra.

Program:

Mistr Josef Suk

ZÁMEK PRŮHONICE

ZÁMEK PRŮHONICE

Novinky e-mailem

Historie zámku

Historie zámku

Vyhledávání