Cyklus exkluzivních koncertů na zámku v Průhonicích
Společnost Regio Štiřín

Olga Černá (mezzosoprán) a Daniel Wiesner (klavír)

Datum: 20. 4. 2014
Čas: 17:00
Místo: Zámek Štiřín - Salmův sál

Olga Černá (mezzosoprán)

Daniel Wiesner (klavír)

FOERSTER - SUK...

 

Olga Černá získala hudební vzdělání na konzervatoři v Pardubicích a AMU v Praze. Během studia obdržela několik soutěžních ocenění (mj. v pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech). Následovaly zahraniční pobyty : 1987-89 v operním studiu Komické opery Berlin (spolupráce s Harry Kupferem), 1990 v Městském divadle Bern a 1991 ve Vídni. Zahraniční působení jí také vyneslo pozvání na "Bregenzer Festspiele" (Isot Weisshand v oratoriu Franka Martina "Der Zaubertrank") a na renomovaném festivalu "Wiener Festwochen" mohla uplatnit nabyté zkušenosti z mistrovských kurzů Seny Jurinac. V roce 1994 hostovala Olga Černá v Národním divadle v Praze. Od té doby se věnuje nezávislé umělecké činnosti.
K těžisti její práce patří díla skladatelů pronásledovaných nacistickým režimem, jakož i opomíjené skladby českých a zahraničních autorů . V roce 1997 uvedla v Mnichově ve světové premiéře orchestrální písňový cyklus Ervína Schulhoffa ("Die Garbe"). Vokální profil tohoto skladatele vydala na svém CD pro firmu Supraphon v roce 1995. Na sklonku roku 1999 se společně s kvartetem Viktora Ullmanna zúčastnila koncertního turné po Izraeli věnovaného především skladateli Hansu Krásovi.
CD nahrávka s díly autorů Capleta, Respighiho a Schönberga (na níž Olga Černá účinkuje ve skladbě Respighiho) získala v odborném francouzském časopisu "Repertoire"- květen 1999 zvláštní ocenění. V roce 2001 následovalo hostování Olgy Černé v divadle Altenburg / Gera v Německu (Maddalena v opeře "Rigoletto") a nahrávání pro Český rozhlas. Na festivalu Bohuslava Martinů 2004 uvedla pěvkyně ve světové premiéře rané písně tohoto skladatele. K dalším nahrávkám patří CD se skladbami F. Martina, P. Haase, E. Schulhoffa, B. Martinů, V. Ullmanna a sólové CD písní Bohuslava Martinů (Naxos 2005) obsahující množství světových premiér.
Nedávno uvedla Olga Černá v premiéře písňový cyklus Zdeňka Lukáše "Kvítek šáronský". Pravidelně je také zvána k účinkování na festival "zakázané hudby" v Terezíně, kde zpívala v roce 2010 v české premiéře vokální symfonii pro alt a orchestr "Menschheit" Ervína Schulhoffa. Ve stejném roce vystoupila v písňových recitálech Gustava Mahlera a Josefa Bohuslava Foerstra v Hamburku. V současnosti se věnuje především opomíjenému dílu skladatele Josefa Bohuslava Foerstra.                                                
Repertoár Olgy Černé (rodačky z Hradce Králové) je mnohostranný; zahrnuje operní a oratorní díla, ale i komorní a orchestrální tvorbu písňovou.

stránky umělkyně: http://www.olgacerna.com/

 

Daniel Wiesner,vítěz Mezinárodní klavírní soutěže v Glasgow z 1990, se intenzivně věnuje soudobé hudbě. Jako sólista vystupuje s Českou filharmonií, s FOK a s mnoha dalšími. Od roku 2008 pedagogicky působí na konzervatoři v Pardubicích. V roce 2009 obdržel Cenu České hudební rady za vynikající interpretaci soudobé hudby a propagaci české tvorby.

 Program:

 

Fotogalerie z koncertu

 

 

Mistr Josef Suk

ZÁMEK PRŮHONICE

ZÁMEK PRŮHONICE

Novinky e-mailem

Historie zámku

Historie zámku

Vyhledávání