Cyklus exkluzivních koncertů na zámku v Průhonicích
Společnost Regio Štiřín

VÁCLAV PETR (violoncello) - ALENA GREŠLOVÁ (klavír)

Datum: 12. 11. 2017
Čas: 17:00 – 18:00
Místo: Zámek Štiřín

VÁCLAV PETR (violoncello)
ALENA GREŠLOVÁ (klavír)
Martinů - Suk - Dvořák

 

Václav Petr
Narodil se roku 1989 v Praze. S hrou na violoncello začal už ve čtyřech letech pod vedením Mirka Škampy. V roce 2008 odmaturoval na hudebním gymnáziu Jana Nerudy v Praze. Již během středoškolských studií získal několik ocenění jak ze soutěží národních tak i mezinárodních. První dva větší úspěchy byly 2. cena na Mezinárodní Heranově violoncellové soutěži v Ústí nad Orlicí (2001) a 2. cena z mezinárodní violoncellové soutěže v rakouském Liezenu (2002). V roce 2004 získal 1. cenu a spolu s ní řadu dalších ocenění na Prague Junior Note a v roce 2005 se stal absolutním vítězem mezinárodní soutěže Talents for Europe.
Kromě těchto soutěží je laureátem také mnoha jiných mezinárodních přehlídek, jako např. rozhlasová soutěž Concertino Praga (2007), mezinárodní violoncellová soutěž Davida Poppera v Maďarsku (2007), mezinárodní violoncellová soutěž Antonina Janigra v Chorvatsku (2008), violoncellová soutěž Bohuslava Martinů v Praze (2008, 2012), mezinárodní soutěž Johanna Friedricha Dotzauera v Německu (2009), mezinárodní smyčcová soutěž Rudolfa Matze v chorvatském Dubrovníku (2010) a jiných. V roce 2010 byl na základě DVD nahrávky vybrán mezi 12 účastníků prestižní mezinárodní soutěže Grand Prix Emanuel Feurmann.
Poprvé vystupoval sólově s orchestrem ve věku dvanácti let. V letech 2004, 2006 a 2008 vystupoval ve Dvořákově síni pražského Rudolfina jako sólista za doprovodu Pražské Komorní Filharmonie v rámci cyklu „Josef Suk uvádí mladé talenty“. Vystupuje i v zahraničí, např. v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Itálii, Maďarsku, Chorvatsku a dalších zemích.
V roce 2008 a 2010 se zúčastnil mistrovských kurzů v Kronbergu, kde studoval ve třídě Annera Bylsmy a Davida Geringase. Roku 2009 získal plné stipendium na letní mistrovské kurzy v Hamburgu, kde studoval u Jense Petera Maintze. Na základě nahrávky byl vybrán k účasti na Evropské hudební akademii v Bonnu 2010 s Wolfgangem Boettcherem u kterého rovněž studoval v červenci téhož roku na 40. Mezinárodních kurzech ve Vaduzu. V srpnu roku 2010 byl vybrán do třídy Marie Kliegel v rámci Holland Music Sessions.
Věnuje se také aktivně komorní hře. Od roku 2009 je členem souboru Ensemble Taras (dříve Taras Piano Trio), se kterým v roce 2010 získal 1. cenu v Italském Val Tidone. V roce 2012 spolu s houslistou Radimem Krestou získal 3. cenu v Italské soutěži komorních souborů Salieri-Zinetti jako duo housle-violoncello a o rok později na stejné soutěži (už jako klavírní kvartet spolu s Evou Krestovou na violu a Václavem Máchou na klavír) zvítězili. V září roku 2013 se jim podařilo vyhrát v jedné z nejprestižnějších soutěží pro komorní soubory s klavírem Premio Trio di Trieste. Toto vítězství jim přinese možnost nahrání CD a DVD, které se uskuteční v březnu následujícího roku a koncertní turné po celé Evropě a Spojených státech amerických.
Václav Petr je od roku 2008 posluchačem HAMU, kde začal studovat u Daniela Veise a od roku 2011 pokračuje ve třídě Michala Kaňky. V roce 2010 a 2011 studoval v rámci programu Erasmus na Universität der Künste v Berlíně u Wolfganga Boettchera. Od ledna roku 2014 zastává post koncertního mistra v České filharmonii.

 

Alena Grešlová pochází z muzikantské rodiny. Hru na klavír studovala nejprve na ZUŠ O. Jeremiáše v Č. Budějovicích. Po té přestoupila na tamnější Konzervatoř do třídy prof. Dinary Suleymanové (abs. 2012). HAMU v Praze abs. u prof. Martina Kasíka. Během studií získala tato ocenění: soutěž Panmusica ve Vídni - 1. místo (2008) soutěž A. N. Skrjabina v Paříži - 2.místo (2009), Laureát Mladého klavíru Pražské konzervatoře(2009), soutěž Beethovenův Hradec - Čestné uznání(2011),soutěžní přehlídka Mezinárodní konzervatoře Praha - 1.místo (2012), Mezinárodní klavírní soutěž F.Chopina v Mariánských lázních - 3.místo (2013).
V současnosti dokončila studia sólové hry u prof. M. Kasíka a nyní se věnuje studiu komorní hry ve třídě prof. I. Klánského a prof. L. Čepického na pražské HAMU. Je členkou Kalliope Tria Prague, Almi dua, dále vystupuje se sólo-fagotistou Národního divadla v Praze a vítězem 69. ročníku mezinárodní interpretační soutěže Pražského jara Janem Hudečkem a Václavem Petrem - koncertním mistrem violoncell České filharmonie.

Program:

Fotogalerie
 

Mistr Josef Suk

ZÁMEK PRŮHONICE

ZÁMEK PRŮHONICE

Novinky e-mailem

Historie zámku

Historie zámku

Vyhledávání